Rehabilitačné centrum HARMONY, n.o.

HARMONYRehabilitačné centrum \     Vývoj dieťaťa do 1 roka
Zdravý pohybový vývoj dieťaťa má svoje zákonitosti. Hneď po narodení pohybuje všetkými časťami tela čisto reflexne – pohyby nerobí vedome alebo úmyselne. Úmyselné pohyby, ktorých charakteristickým znakom je, že sú riadené určitou časťou mozgovej kôry, nastupujú u dieťaťa v určitom poradí. Najskôr si ovláda hlavičku, postupne celý trup a až potom sa stavia na nohy.

Napr.: Aby vedelo chytiť do ruky hračku, musí mať najskôr do pohybu zapojený ramenný kĺb. Na uchopenie malých hračiek prstami je potrebné, aby sa ruka rozvinula od malíčkovej strany až k samotnému pohybu palca a ukazováka. Pri zdravom pohybovom vývoji nie je dôležitá kvantita (koľko rôznych činností už dokáže), ale jeho kvalita (akým spôsobom dané činnosti robí).

obrazok 1
obr.1

obrazok 2
obr.2

Novorodenec

Novorodenec sa pohybuje zdanlivo chaoticky (trhavo a nekoordinovane). V skutočnosti sú tieto spontánne pohyby reakciou na vonkajšie a vnútorné podnety (obr.1).

Čo si všímať?

• zapája sa ľavá a pravá strana do pohybu rovnako?
  • otočí hlavičku na jednu aj druhú stranu?
  • nie je dieťa príliš uvoľnené, alebo príliš napäté?
  • je jeho poloha na brušku podobná obr.2

• 2. mesiac

V druhom mesiaci už všetky zdravé deti vidia. Tým, že povolilo svalové napätie na rukách i nohách je držanie tela uvoľnenejšie. V polohe na chrbátiku si dieťa chytí pred telom svoje ručičky. V polohe na brušku sa panvová časť uvoľnila k podložke, ťažisko sa presunulo do oblasti hrudníka, dieťa sa môže oprieť o predlaktia a vzpriamiť hlavu do 45° nad podložku (obr.3).

• registruje okolie?
  • nie je príliš uvoľnené?
  • otáča hlavičku do oboch strán rovnako? (poloha na chrbátiku)
  • nezakláňa hlavu príliš dozadu? (poloha na brušku)
  • neprehýba sa ako luk? (poloha na brušku)
  • obrazok 3
    obr.3

obrazok 4
    obr.4

3. mesiac

Vytvára sa prvá symetrická opora o lakte, to znamená, že sa chrbtica vzpriamila do hrudnej oblasti a dieťa dokáže otočiť hlavu nabok izolovane od trupu. Vzpriamuje ju do 60° (obr.5). V polohe na chrbátiku dokáže udržať nohy nad podložkou v pravom uhle. Je to preto, že zaťažené medzilopatkové svaly a brušné svaly nastavia panvu do strednej polohy.

Čo si všímať?

• porovnajte neideálnu polohu na chrbátiku (obr.4) - dieťa nemá dolné končatiny nad podložkou
  • obrazok 5
    obr.5
    obrazok 6
    obr.6 (neideálna opora o lakte)

obrazok 7
    obr.7

4. - 5. mesiac

4,5 mesačné dieťa v polohe na brušku sa vzpriami do hrudno-driekového prechodu a preto dokáže na brušku presunúť ťažisko do boku a nakročením nohy si polohu zastabilizuje. Rukou uchopí hračku zo strany (obr. 7). V polohe na chrbátiku už chytá hračky aj cez strednú rovinu, tým začína otáčanie tela na bok.

Čo si všímať?

• vie zobrať hračku zboku bez toho, aby padlo na nos?
  • dokáže uchopiť hračku do jednej i do druhej ruky?
  • je jeho poloha na podložke stabilná (obr.7.)?
  • porovnajte neideálnu polohu na bruchu (obr. 8)
  • obrazok 8
    obr.8

obrazok 9
    obr.9

6. mesiac

V polohe na chrbátiku má chrbtica fyziologické zakrivenia čo je hlavný predpoklad k otáčaniu z chrbta na bruško. Otáčanie sa začína pohybom ruky za hračkou a následne trupu na bok. Potom sa pridajú nohy a otáčanie sa dokončí.

Čo si všímať?

• nezakláňa príliš hlavu?
  • pri otáčaní nakročí nohou?
  • po otočení neostane ruka pod telom?
  • otáča sa na pravú i ľavú stranu?

• 7. - 8. mesiac

Sedem mesačné dieťa dokáže udržať svoje telo aj v polohe na boku - tzv. “plážová poloha“ (obr.10). Preto je v 8.mesiaci schopné objavovať priestor nad podložkou – z bočnej polohy sa cez ruku odtlačí do šikmého sedu (obr.11) a neskôr aj do samostatného sedu bez opory. Správne posadenie je vždy do kríža, s využitím šikmých brušných svalov. Ak si dieťa sadá z polohy na štyroch, prehupne sa cez stehno na zadok. Sed je veľmi zaťažujúci pre chrbticu, preto nie je vhodné aby dieťa sedelo príliš skoro. Stačí, ak sa posadí v 9. mesiaci – samostatne bez pridŕžania sa niečoho.

Čo si všímať?

• nesadá si cez bruško – spredu?
  • sadá si cez obidve strany?
  • obrazok 10
    obr.10
    obrazok 11
    obr.11

obrazok 12
    obr.12

9. mesiac

Vývoj už ide veľmi rýchlo. Dieťa začína liezť (obr.12). Pri lezení je podstatné aby striedalo ruky a nohy zvlášť.

• sú dlane otvorené?
  • nehopká pri lezení na kolenách znožmo ako zajko?
  • nekýve sa trup z boka na bok?
  • je chrbtica rovná, nie je prehnutá smerom dolu alebo nabok ?

• 10. mesiac

Dieťa je už pripravené postaviť sa na nohy (obr.13) tak, že si nakročí jednou nohou. Chodiť začína najprv do boku a až neskôr smerom dopredu - s oporou. Následne sa pustí do priestoru. O samotnej chôdzi hovoríme až vtedy, keď sa bez problémov dokáže zastaviť sám v priestore. Netreba sa ponáhľať ani s schôdzou, stačí ak dieťa začne chodiť až v 18.mesiaci.

Čo si všímať?

• ak sa stavia nevyťahuje sa do výšky pomocou rúk?
  • nakročí si jednou nohou?
  • obkračuje na ľavo i na pravo?
  • obrazok 13
    obr.13